Kategória


A salátafélék és más nyers zöld­ségek, mint például a sárgarépa, a cukkini vagy a brokkoli energiatartalma figyelmet érdemlően ala­csony, viszont bőségesen van bennük víz és a lassú emésztést biztosító élelmi rost, tehát tartósan elűzik az éhséget.
A friss termények fogyasztásának azonban számos más előnye is van. Egy nagyszabású (közel 18 ezer személy bevonásával végzett) vizsgálat számadatok­kal támasztotta alá, hogy akik rendszeresen esznek salátatéléket, azoknak a szervezetében több C- és E-vitamin, folsav, valamint karotin van, mint a zöldségekre ritkán fanyalodókéban. Ezek a vegyüle­tek egytől egyig fontosak az általános egészség meg­őrzéséhez.
A kutatók azt is megállapították, hogy a vegetáriá­nusok testsúlya átlagosan 3—20 százalékkal alacsonyabb, mint a húsevőké. Egy kísérlethez az amerikai George \Xashington Egyetem orvosi fakultásán túlsúlyos nőket kértek meg, hogy térjenek át zsírszegény vegetáriánus diétára. Egy részüknek ezen belül megengedtek, hogy annyit egyenek, amennyi jólesik, ők három és fél hónap alatt átlagosan 5,5 kilót fogytak, szemben a kontrollcsoport 3,5 kilós eredményével.

brokkoli