Kategória


A peremizs nemzetség mintegy 90 Óvilági fajt tartalmaz, melyek a fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartoznak. Hazánkban 9 fajával, köztük a védett örménygyökérrel is talál­kozhatunk, mely ártéri gyomtársulásokban, pa­takok mentén és ligetekben ma már csak szórványosan fordul elő.

Erőteljes növésű, 2,5 mé­tert is elérő szárú, évelő növény. Gyökere karószerű, 20-50 cm hosszú, jellegzetes illatú. Tőlevelei hosszú nyelűek, tojásdadok, szárlevelei szíves tojásdadok. A 6—8 cm átmérőjű sárga fészekvirágzatai július-szeptemberben nyílnak.ormenygyoker

Népünk egyik „panacea”-ként tisztelt növé­nye. A népi gyógyászatban a humán- és állat­betegségek kezelésére egyaránt sok helyütt használják. Az örménygyökeres pálinkát főként gyomor- és epebetegségek, köhögés, asztma és tüdőbetegség ellen vélik hatásosnak. Főzetét sertések fertőző betegségeinek kezelésére használják.

Gyökere (Inulae radix) 20-40 százalék inulint, 1-3 százalék illóolajat, keserűanyagokat, nyál­kát és szaponinokat tartalmaz. Hatóanyagai köptető, hörgők görcsét oldó, antibakteriális, antifungális és gyulladáscsökkentő hatásúak. Hörghurut, szamárköhögés valamint emésztési panaszok kezelésére használt teakeverékek al­kotórésze.

Az ókortól kezdve századunk közepéig fontos gyógy- és tápláléknövény volt. A múlt században gyökeréből vonták ki először a fészkesek tartalék tápanyagát, az inulint, amely a nevét erről a növényről kapta. A középkorban a várak környékén mindenütt ültették, hogy nagy lakomák után az emésztési zavarok kezelésére kéznél legyen. A népi gyógyászatban jelenleg is gyomor- és bélpanaszok ellen ajánlják. Jó hatását nagy inulintartalma mellett olajának és mintegy 3%-nyi keserűanyag-tartalmának köszönheti. Sárga színű, karotinoid jellegű vegyülete, a helenien, jó hatású a kezdeti farkasvakságban, ugyanis segíti a szem fényhez való alkalmazkodását.

Vizelethajtáson és epekiválasztást serkentő hatásán kívül légzésgyorsító és vérnyomáscsökkentő hatásáról is beszámoltak már, sőt a gyökérben erős baktériumölő anyagot is ki lehet mutatni. Egyes közép-ázsiai Inula fajok aminoalkoholokból álló észteralkaloidot is tartalmaznak, amelyek talán a ritkán előforduló akonitum-alkaloidokhoz hasonló szerkezetűek.

Nagy inulintartalma folytán kiválóan alkalmas diabetikus készítmények előállítására. A likőriparban is kiterjedten használják. Házilag még napjainkban is kandírozva teszik el. Nyugat-Európa egyes országaiban is emésztést elősegítő háziszernek használják

 

 

 

Köznyelvben:

panacea

csodaszer, minden betegségen segítő csodálatos gyógyszer (a középkorban); minden betegséget gyógyító csodafű (az ókorban); lat panacea < gör Panakeia ‘Aszklépiosz gyógyistenség egyik tehetséges lánya’: pan ‘minden’| akeomai ‘gyógyít, ápol’

forrás: Szómagyarító

 

———–• Kandírozott örménygyökér

1 kg cukor, 1/2 l víz, 1 kg örménygyökér

A kétéves friss gyökeret megmossuk, vékonyán lehámozzuk, ujjnyi hosszú darabokra vágjuk. Forrásban lévő vízbe dobjuk, néhány perc alatt puhára főzzük. Lecsurgatjuk róla a vizet, és szobahőmérsékleten megszárítjuk.

Tűzálló tálban fonó szirupot öntünk rá (1 kg cukor + 1/2 liter víz), lefödve egy napig állni hagyjuk. Másnap leszűrjük a levet és kissé sűrűbbre főzzük, ismét forrón öntjük rá a gyökérdarabokra. Ezt a műveletet 7-8 szor megismételjük, amíg a szirup teljesen el nem fő. Ezután a gyökérdarabokat óvatosan kivesszük, megszárítjuk és befőttesüvegbe rakjuk.