Kategória


Orvosi ebnyelvű-fű, árnő, atlaszfű, atlaszér, atracél, egérszagúfű, kódistetű, kutyanyelvű-fű, patkányirtó-fű, szipóka Vénus ujja. ( Cynoglosum officinale ) 30-100 cm.

orvosiebnyelvufuSzára és leveleinek mindkét lapja, rövid szőröktől szürke, alsó levelei nyelesek 30 cm. hosszúak, a felsők ülők, félig szárölelők. Virágzata kunkor, kocsánykái később legörbülnek. 6-7 mm. hosszú pártája szennyes bíborvörös:, a csésze fogainál hosszabb. Termése tüskés, háta belapult, kiemelkedő karimával. Terem utak mentén, erdőirtásokban az egész országban.

Használata: A fűnek csak a gyökerét használják, , melynek íze nyálkás és kesernyés. Régente narkotikus és mérges hatást tulajdonítottak neki, de helytelenül. A gyökerének oldóhatása van és haszonnal alkalmazható porrá zúzva, és teának főzve, erős hurutoknál, vérhasnál, vérköpésnél, sőt újabb tapasztalatok szerint, vörösborban főzve a magömlésnél.

Használati utasítás: A porrá zúzott gyökérből 4 gramm, 1 deci borban főzve.

Külső hasznáról is tesznek említést, amelyben a zúzott gyökereket vízben áztatva, kemény daganatok puhítására szokták használni.

Az ebnyelvű-fűnek közhasznáról csak annyit jegyeztek fel, hogy annak leve, virága, gyökere porrá zúzva patkánylyukak betömésére használva, az állatokat a helyiségtől távol tartja.