Kategória


Orvosi kankalin, égikincs, sárga kikirics, kásavirág, kesztyűvirág, kükörcs, kulcsvirág, Szent Péter kulcsa, Szent Györgyike vagy szent György virága, ludláb, tavaszika. ( Primula officinalis ). 15-25 cm.

Tojásdad levelei hirtelen nyélbe keskenyedők, ráncosak, az egész növény szürkén pelyhes, virágai hosszabb, 15-20 mm ) tőkocsány végén ernyőben állnak. Csészéje felfúvódott, valamivel rövidebb, mint a párta csöve, fogai tojásdadok és kihegyezettek. A párta karimája tojássárga és tenyéralakú, torka narancsszínű, illata kellemes. Fő alakjában csak hazánk északi részében fordul elő. Virágját házi orvosságnak gyűjtik.Egyes vidékeken nemcsak a fűvet és virágját, hanem a gyökerét is használják. Nálunk csak a leveleket és a virágot szokás bevenni, jó erős teának főzve. A friss gyökérnek édeskés, fűszeres, kámforra emlékeztető szaga és kesernyés íze van. Szárítva és porrá törve épp úgy lesz alkalmazva, mint a levél és a virág–vízben, vagy borban főzve.

Használata: A fa levelei és virágja forró vízzel leöntve, mint meleg tea, izzasztólag hatnak és köszvényes embereknek ajánlanak.

Vesekő ellen a fű levele és virága borban főzendő. Ideggyengeség, szédülés, görcsös fájdalom ellen is sikerrel használják.

Külső haszna: Borecettel feldolgozva, sebek tisztítására alkalmas. Gütaütött embereknek, az e fűből készített fürdő van ajánlva. az egyes vidéken ismeretes kankalinbor nem egyéb, mint cukorral és citromsavval vegyített és erjesztett kankalin. Úgy készül, mint a ribizkebor.