Kategória


Paradicsomalma, ebszőlő, szerelemalma, tomata (Solanum Lycopersicum L). 60-120 cm. Az egész növény mirigyszőrös.

Levélkéi mélyen bevágva, durván fűrészesek. Pártája sárga, csaknem övig 5-6 s többfelé metszett., akkora, mint a csésze. Gumója nincs. Bogyója gömbölyű, tojás alakú, vagy lapított és karéjos, piros, vagy sárga., főve és nyersen eszik. Hazája Amerika.A zöld paradicsom fogyasztása veszélyes, mert mérgező hatású szolanint  tartalmaz, ami az érés során elbomlik.

Felhasználható nyersen, savanyúságnak, levesnek, mártásnak, passzírozva üdítőitalnak. Szemben a gyümölcsökkel, amelyek nyersen a magasabb  C-vitamin  tartalom miatt egészségesebbek, a paradicsomnak főzve nagyobb a tápértéke, mert a likopin így könnyebben ki tud szabadulni a növényi rostok közül.

Hámozva a diétás étrendben is alkalmazható, mert így könnyebben emészthetővé válik.

Táplálkozási értéke abban rejlik, hogy harmonikus összetételben tartalmazza a különböző aroma anyagokat, amelyet más növények ízben nem tudnak megközelíteni. A vitaminok közül legjelentősebb a  C-vitamin   (20–30 mg), de még 11-12 féle vitamin található benne, közöttük az A, B1, B2, ezek mellett jelentős mennyiségben (1,6 mg) tartalmaz karotint. 

Gyógyhatása jelentős.A “Tomatin” nevű alkaloidából külföldön gombás megbetegedések, gyulladásos folyamatok megszüntetésére alkalmas kenőcsöt készítenek. A diétás étrendbe is nagyon beillik. A gyengébb gyomrúak hámozva fogyasszák, mert így könnyen emészthető.

A benne található likopin  egészségmegőrző hatású, csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét (prosztata, gyomor, emlő), védelmet nyújt degeneratív idegrendszeri megbetegedésekkel szemben, jelenléte a bőrben véd a káros UV-sugaraktól. Kísérletileg bebizonyították, hogy a bogyó felszínhőmérsékletének 30-32 Celsius fokra emelkedésével leáll a likopinképződés. 

A népgyógyászatban ízületi gyulladás kiegészítő kezelésére szárított leveles hajtását alkalmazzák fürdővízbe téve

Használata: A kellemetlen szagú fű levele  MÉRGES! Solanint tartalmaz s azért nem tanácsos velük élni. A gumók élvezhetők.