Kategória


Pompás nőszirom, ékes vagy német kardliliom, ( Iris germanica ). Nősziromfélék ( Iredacéae ). 30-90 cm.

Szára többvirágú, s tőleveleinél jóval hosszabb. Murvái virágzáskor felül hártyásak. Virágai nagyok, sallangjai 8-10 cm. hosszúak. A külső sötétkékes, violaszínűek, a belsők világosabbak. Illata nem erős, de kellemes. Elterjedt kerti virág.Húsos tőkéje az I. Pollida Lam. és florentina L. tőkéjével együtt, az ibolya, vagy viola gyökeret szolgáltatja, melyet főleg fogpornak és csecsemőknél rágásra használnak.

Az Írisnek három faját különböztetjük meg. Az Iris florentina, Iris gallida és Iris germanica. Szagra és ízre úgyszólván egyformák, csak az erőben van némi különbség.

Használata: A gyökér porát meleg vízben főzve fulladozóknak ajánlják. Vízkórban lévőknek a nyers gyökér kipréselt leve ( egy evőkanállal, minden 3-ik napon ) használ.

irisz

Hatása olyan, mint a törpe bodzáé.

 

nagyi szerint:

Köszönjük szépen Kedves Irén! Jó egészséget kívánok:nagyi

Dezső Lászlóné Irén szerint:

Igen gyengécske a tudásom a gyógynövények terén,de amit ismerek,˙(csalán,borsmenta,kakukkfű,citromfű, csipkebogyó, hársfavirág,),belőlük főzöm a teát.Persze a boltokban kapható (ánizsmag,koriandermag,római kömény)is belekerül.Légúti panaszok esetén gyakrabban isszuk ezeket a főzeteket.Jelenleg egy régi újságcikkben olvastam a nőszirom gyógyhatásairól.Ircsi