Kategória


Ragadós galaj, kullancsfű, ragadáncs, valódi ragadányfű, szerelemfű ( Galium aparine ). Galajfélék ( Rubiaceae ). 50-120 cm.

Szára vagy lecsepült, vagy felkúszik más növényre, különösen cserjékre. Négyélű élei gyakran hártyásak. 6-9 levele örvben áll, keskeny, lándzsás, szálkahegyű:  élük az erek, a levelek alsó lapján, valamint a szár éle kapaszkodó, horgas fogacskákkal sűrűn meg van rakva: ezekkel úgy kapaszkodik a növény az emberre, állatra, hogy darabokra szakadva, részei messze elhurcoltatnak. Így terjed a növény. Bogernyője hosszabb a levélnél, virága fehér: kocsánya a termés érésekor is egyenes. A termés is horgas sertékkel van megrakva. Terem cserjésekben, erdők és szántóföldek szélén, az egész országban.

Használata: Hajdan oldónak és vizelethajtónak tartották a friss fű kipréselt levét s a vízkórnál, mirigykeményedésnél, hólyagbajoknál mindig alkalmazták. Az erős főzetnek biztos a hatása.

Külsőleg:  A fű levét az angol nép a legrégibb idő óta rák, bőrkiütés, és scrophulotikus  daganatok ellen használja. A csecsbimbó repedését is gyógyítják a fű friss levével.

Ragadós galaj (Galium aparine)

Gorza Júlia szerint:

Nekem a hires gyógyító Gyuri bácsi a pajzs mirigy alul,felülmüködésére irta

Nagyon jó ez az oldal, imádok itt “csemegézni”. Szeretnék érdeklődni, hogy banner-cserében benne lennél-e?

Szabó Béláné szerint:

tavasszal voltam orvosnál,rekett hangom és torkomban érzett gombóc miatt. mivel pedagógus vagyok nagyon sokat kell beszénem, akkor az orvos antibiotikumot írt fel,majd visszarendelt kontrolra.Kontrol alkalmával azt mondta göbök találhatók a hangszalagon ” daganat előtti álapo. Nagyon megijedtem és akkor javasolták a ragadós galaj nevű gyógynövényből készített teát . Kérem, hogy adjon tanácsot használéhate ez a növényi tea. köszönettel.

Anna szerint:

Nekem egy nagyon friss és kellemetlen emlékem van a galajjal. Voltunk madarászkodni, és az egyik ragadós galaj megkarcolta a bal kezemet a könyök hajlat tájékán. Nem tűnt komolynak a dolog. Aztán egyre jobban bevörösödött. Estére az apró felületi karcolásból hatalmas, a fél kezemet beborító vérvörös duzzadt, égő, csípő fájó, viszkető terület lett. 3 adag kálcium, hidrogénperoxidos mosás, és borogatás tudta csak 3 nap alatt elmulasztani. Csak érdekes, hogy semmire nem vagyok allergiás, erre meg pont egy gyógynövényre, és arra is ennyire agresszíven.
Ettől függetlenül szeretem a gyógynövényeket 🙂

Biobolt szerint:

Ragadós galaj tea kapható nálunk is Gödöllőn a Bioboltban. Remsey krt. 6. szám alatt, és sok egyéb féle teával is várjuk a kedves vásárlókat!

nagyi szerint:

Nagyon szívesen! Örülök, ha segíthettem, további szép napot kívánok:nagyi

kitty szerint:

Koszonom kedves nagyi, tenyleg hatalmas valasztekkal rendelkezo boltot mutattal meg, ahol meg a ragados galaj is megrendelheto. Ki fogom probalni mindenkeppen. Kitty

kitty szerint:

Azt szeretnem megkerdezni, hogy hol lehet beszerezni a ragados galajt, valoszinuleg nem aruljak minden gyogynovenyboltban. Ha valaki tudna valami konkret informaciot.
Koszonettel

Kitty

nagyi szerint:

Szeretettel üdvözöllek Kedves Linda! A levelét használjuk a Ragadós galajnak. Várunk máskor, további szép napot és jó egészséget kívánok:nagyi

Linda szerint:

Üdvözlöm! Kedves Nagyi!Szeretném megkérdezni, hogy a ragadós galajt a tea készítéshez az egész növény kell szárítani, vagy csak a leveleit?
Most ismerkedem én is a gyógynövényekkel és még nem minden olyan egyszerű, mint ahogy olvasom.
További jó egészséget kívánok mindenkinek: Linda

nagyi szerint:

Szeretettel Üdvözlöm Kedves Nikolas! Mindig örömmel tölt el az, ha valaki a gyógynövények iránt érdeklődik. Hál.Istennek egyre több ember fogadja és ismeri fel ennek a jelentőségét. Szeretettel várom máskor is akár böngészés, akár a saját tapasztalat megosztása lesz a cél.További jó egészséget és szép napot kívánok:nagyi

Nikolas szerint:

Én is sok mástmár kipróbáltam de idáig ez tisztitott a legjobban.Én voltam felfedezőúton ahol az volt a cél hogy magyarország minden kis településein kipróbáljuk a gyógynövényeket.És képzeljék el 3 új növényt találtam,mind a hármat hetekig ittam de nem egyszerre az összes növényt hanem sorba 2 hétig ezt 1 hétig meg a tapasztalatokat gyüjtöttem.További információkról irjatok ide mindig meg fogom nézni!

Figyelmüket köszönöm!!!

nagyi szerint:

Üdvözlöm Kedves Zoltán! Bízzunk benne, hogy kapunk segítséget és tanácsot Kedves Olvasóinktól. Addig is minden jót kívánok:nagyi

szűcs zoltán szerint:

Fogyasztottam már mivel olvastam ezeket a hatásait.A vizhajtó hatásárol igaz a feljegyzés,szeretném ha valaki másirányú tapasztalatokrol is írna de csak őszinténn.Segítsünk annak akinek szüksége lehet rá.Köszönöm”