Kategória


Savanyító uborka, ugorka ( Cucumis sativus ). Tökfélék ( Cucurbitaceae ). 2-4 m.

Szára heverő, kúszó kacsokkal kapaszkodó., merev, rövid szőröktől érdes. Levelei szíves alapból ötszögűek, hegyesek, érdesek. Virágai sárgák., a porzósak összeboruló portokokkal. Termése hosszúkás, bibircses. Hazája Ázsia. Termése kedvéért számos fajtában művelik.Használata: Az uborkának, mint eledelnek használatáról nem írok. Ez a konyhához tartozik. A vízben tört magvaból hűsítő italt készítenek, forró  lázban szenvedők részére. ( A magokat összetörve, forró vízbe teszik,  azután kinyomják, átszűrik, és a levét ( hidegen ) a betegnek víz helyett adják. A nyers zöld uborka leve, hektikás vagy száraz betegségben levőknek használ. Naponként 4 evőkanálnyi beveendő, de csak kortyonként.

nagyi szerint:

Kedves Károly!
Sajnos a beszerzésekről valóban nem tudok, hisz az idők folyamán változik, hol itt, hol ott kaphatóak az egyes gyógynövények, növények. Egyébként is más kategória. Sajnálom. Most könnyű helyzetben vagyok, mert az uborka népiesen “ugorka”. Gondolom ezzel sokat segítettem, akár a beszerzést is illetően.
Köszönöm az elismerést, további szép napot, jó egészséget és böngészést kívánok
Szeretettel:
nagyi

Mester Károly szerint:

Tisztelt író !

Tetszik az írásod. A kifogásom csak az,- mint általában minden ilyen írással kapcsolatban,- hogy magáról az ugorkamag beszerzési helyéről meg sem emlékezik.

Nekem pedig arra lenne szükségem.