Kategória


A porcsinfűfélék családjába (Polyonaceae) tar­tozó sóskanemzetség 200 faja főként az északi féltekén él, több fajuk, így a képünkön látható is lósóska néven ismert.

A Kárpát-medencében élő 20 sóskafajjal a szikes pusztáktól a havasi legelőkig, a lápoktól a homokbuckákig minden­felé találkozhatunk. Évelő vagy kétéves, rend­szerint vaskos, néha tarackos gyökérrel rendel­kező növények. A levelek többnyire nagyok, szíves, lekerekített, nyélbe keskenyedő vagy dárdás vállúak.  A szárak 20-200 cm magasak. Zöldessárga virágaik június – szeptemberben nyílnak. Termésük 3 oldalú makkocska.A népi gyógyítók jól ismerik, és szinte minde­nütt használják a különböző lósóskafajokat, emberek és állatok betegségeinek gyógyítására egyaránt. Legismertebb a termések hasmenés elleni használata. Emellett valamennyi részét a sebgyógyítások során is felhasználják, gyakran készítenek kenőcsöt a levelekből és a gyöke­rekből.

A flavonoidokat, antrakinon – származékokat és cserzőanyagokat tartalmazó termést  önmagában vagy teakeverékekben hasmenések megszüntetésére használják.
Egyes országokban a fodros lósóska ! R. cris-pus) gyökereit hashajtó hatású teaként forgal­mazzák.