Kategória


Sóskalórom, sóska vagy sóslórom (Rumex Acetosa).
Keserűfűfélék (Polygonaceae). 50—60 cm. Szára kevés ágú. Levelei hosszúkás tojás alakúak, dárdásak, nyilas füllel, amely széles és kihegyezett; a felsők keskenyebbek, hegyes, hosszú füllel, a legfelső pedig rendesen hüvelyivel ülő; mind zöld és igen savanyú.

Kürtjei szabdalva fűrészesek. Virága kétlaki, zöld, később pirosló; hosszú, szártetőző bugában. Leplének külső szeletei, termésben hátragörbülők.  A belsők még egy­szer akkorára megnyúlók : egy rövid, csaknem négyszegletű, kissé legörbülő púppal: élük fogas, vagy cafrangos. Terem réteken, nyirkos erdőkben az egész országban, helyenként bőven. Fiatal levelét gyűjtik sóska -mártásnak, főzeléknek; zsenge hajtását eszik a gyerekek: kertbe is ültetik.A sóskafélékhez tartozik a bodros lórom (Rumex cris-pus), tavi lórom (Rumex hydrolopathum),  sárga lórom (Rumex maritimus, Rumex obtusi folices) és más honi fajok.

Használata: A sóskának füve s a gyökere hasznos. A gyökér fanyar kesernyés ízű. A főzetét lázas- betegeknek, üdítő italul adják. Vérhasnál és más hasmenésnél, a magvakat ajánljuk.

Külsőleg a gyökér és a fű főzetét, varas gyermekek fejmosá­sára használják s a bőrbajoknál, rühnél is alkalmazzák. Az utóbbi esetben nagyon jó hatásúak a sóskafűbe s gyökérfőzetbe mártott, jól kifacsart és naponként kétszer alkalmazott lepedő göngyök.