Kategória


Szagos levendula (Levandula Spica). Ajakosak (Labiatea). 30-60 cm. Az egész növény apró szőröktől szürke, kivált a fiatal hajtásai. Levelei keskenyek, szélük visszagyűrt, fonákuk mirigyesen pontozott.Élénk violaszerű virágai, szártetőző, szaggatott füzérekben fejlődnek. Kertekbe ültetik, helyenként elvadul.

A levendulát könnyen illó, de erősen izgató hatásánál fogva régóta ismerik és fürdő készítésénél használták. Innét az elnevezése is—mosakodni, lavare, lavore-levendula.Használata: Javarészben, mint külső borogatószer van alkalmazásban szaggatásnál, reumatikus bántalmaknál, véraláfutásnál és ficamodásoknál.

A levendula ecet. 1 liter erős ecetet és 1 deci spirituszt összevegyítünk,. a vegyülékből 8-10 gramm levendulavirágot (jól lezárt és meleg helyre tett üvegben) 2-3 napig áztatunk és  fejfájásnál a homlok és a halánték bedörzsölésére használjuk.

A levendula-olaj, színtelen, vagy sárgás, ernyedt tagok bedörzsölésére alkalmas. Gyomortól eredő fejfájást négy csepp olaj mindig megszünteti.

Szagos levendula (Levandula Spica)