Kategória


Szagos müge, csillagos májfű vagy szagos májusfű, csillagszívű, erdeimester vagy erdémesterfű, erdődísz, érdeskes ( Asperula odorata ). Galajfélék ( Rubiaceae ) 10-30 cm.Szára négyélű, alsó levelei hatosával állnak s lapickásak, a felsők nyolcasával állnak, lándzsásak és hosszabbak., minden levél örve alatt sörtekoszorú van, virágai hosszú kocsányokon bogernyőben állnak. Pártája csövesen harangalakú, fehér., termése horgas sörtékkel. Terem árnyas erdőkben, kivált bükkösökben, az ország minden hegyvidékén. Erős és kellemes csumain illata van, azért szedik, sőt helyenként termesztik és a bort szagosítják vele.

A friss fűnek szaga nincs., a szárított leveleknek, a vaníliához hasonló kellemes illatuk és cseranyagtól származó kesernyés ízük van.

Használata: A gyökeret nem használjuk. A virágzó májfűnek lágyító és vizelethajtó hatása májbajoknál, vízkórnál, székrekedésnél és bélrestségnél ismeretes. Némely vidéken borban, vagy sörben főzik s a főzetet a mellbajosokkal itatják. Asperula Veronica, rad. tormentillae, sanicula eur. kitűnő teavegyüléket képez, amelynek főzete az altesti bajoknál bevált.