Kategória


Szent László-tárnics, dantzia-gyökér, emián, Genitus király füve, keresztfű, keserűgyökér fű, kígyófű, kígyónyelvű fű, kerszetes tárnics, ördögméze, szent László király fűve,  epefű ( Gentiana cruciata ). Tárnicsfélék. ( Gentianaceae ). 10-50 cm.Szára vaskor, sűrűn leveles, töve rendesen lecsepült. Levelei lándzsásak, háromerűek, a meddő hajtásoké nyélbe keskenyedő, a virágos szár levelei pedig rövid hüvellyel ülők. Virágai 20-25 mm hosszúak. A levelek hónaljában is végálló csomókban. A párta csöves,  tokja felé négyhasábú és buzogányszerűen kiöblösödő: sötétkék, négy kiöblösödő csücsökkel. Terem napos, cserjés réteken,  hegyi tájon az egész országban.

Használata: A fű gyökere erősítő gyógyszer, a friss növény keserű., erős ée kellemetlen szaga szárítva enyhébb. Az emésztő szervekre erősítőleg hat. Hideglelésben levők főzzék meg a gyökeret borban és úgy igyák. Hasonlóképpen járjanak el azok,  akiknek étvágyuk nincsen. Mint lázcsillapító szer nagyon el volt terjedve. Fő alkatrésze a keserű Gendianin.

Mint tinctura ( 15-20 csepp cukorral bevéve ) igen jót tesz, mert az emésztést fokozza.

Külsőleg:  rút sebekre  kötözik a gyökér levét, vagy főzetét.

Az állatgyógyászatban a gyökér főzetét, bő etetésből származó kólika, emésztési zavarok,  sárgaság és giliszták ellen használják.

Külsőleg: a port, faszénporral és tölgyfakéreg-porral, egyenlő részben vegyítve rút sebek behintésére, főzet alakban kimosásra ajánlják.

tavaszi tárnics

bölcs csaba szerint:

tessenek mondani melyik a potencianövelő a tárnicsok közül. köszi