Kategória


Szerecsendió, máciszdió, muskátdió  (Myristica fragrans H.M). Már a XIII. századbeli irások is megemlítik.

Fája Dél-India szigetein honos, de már trópusi vidékeken is termesztik. Magállománya a szerecsendió (Myristicae semen). A szerecsendió—a barackhoz hasonlóan—húsos, vörös termésfal veszi körül, mely megszárítva, sárgásvörös színű lesz, és szerecsendió-virág névvel kerül a kereskedelembe.

Reszelve, vagy megtörve sokoldalúan felhasználható, de csak kis mennyiségben éljünk vele. Leveseket, főzelékeket, mártásokat,  meleg sajts ételeket  stb ízesíthetünk vele. Helyesen adagolva a gyenge gyomrúak, diétások ételeit is fűszerezhetjük vele, mert gyógyhatása emésztési zavaroknál, savtúltengésnél közismert. Mindig csak a szükséges mennyiséget reszeljük le.

A szerecsendió kellemesen aromás, de erős fűszer, óvatosan kell használni. Mérsékli a savtúltengést, javítja az emésztést. A termésből kifejtett magját szárítva, egészben, vagy őrölt formájában használjuk. Hús- és zöldséglevesek, mártások, főzelékek, burgonyás ételek, vagdalt húsok és halak, vadételek ízesítője. Használhatjuk még mézes süteményekhez is, de mérsékelten adagoljuk, mert csípőssé teheti a süteményt.

A szerecsendiót, virágát, olaját fűszerként mindig takarékosan használjuk. Túlzott mértékű használata mérgezéshez vezethet. (Az adatok fél diótól 3 dióig terjednek.) A mérgezési tünetekre jellemző lehet rosszullét, hasi fájdalom, hányás, szájszárazság, pupillatágulat, eufória, szédülés, görcsök, zavartság, mámoros állapotok, hallucinációk, erős szívdobogás, vérnyomás-emelkedés, halálfélelem, kómás állapotok. Ilyenkor orvosi beavatkozásra is szükség lehet. Ezért fontos, hogy gyerekek elől gondosan zárva tároljuk ezt a fűszert. 

Ma a frissen őrölt szerecsendiót inhalációs adalékként használják légcsőhurut okozta köhögéseknél, valamint gyomortonikum készítéséhez. Étvágyjavító hatása van és segít hasmenés, Crohn-betegség esetén.
Élénkíti a szívet és a vérkeringést 
Aromaterápiás eljárásoknál is nagy becsben van a szerecsendió-olaj. Élénkítőleg hat, stimulálja a szívet és a vérkeringést, ellazulást és szellemi tisztaságot hoz. Kiválóan alkalmas illatlámpák aromakeverékeihez vagy fürdővízadalékként. Ez a jótékony fürdő erősíti az ellenálló képességet hideg ellen. 

szerecsendió