Kategória


A tátogatófélék családjába (Scrophulariaceae) tartozó nemzetség mintegy 360 tagja eurázsiai elterjedésű, csupán Kis-Ázsiában 228 fajuk él. A szöszös ökörfarkkóró nálunk mindenfelé gya­kori, leginkább legelőkön, kaszálókon, mocsár­réteken, szikes és homokpusztákon tenyészik. 

Változó megjelenésű, 30-200 cm magasra nö­vő kétéves növény. Első évben 1-2 araszos ellip­tikus, hosszúkás, csipkés élű levelekből nagy tőlevélrózsát fejlesztenek, majd a második év­ben jelenik meg az erőteljes szár. A virágok a hajtás csúcsán hosszú fürtben állnak, a párta kereken kiterülő, 3-5 cm átmérőjű, kívül molyhosodó, fényes sárga színű.

A népi gyógyászatban nemcsak a szöszös, hanem más ökörfarkkórófajok virágait is hasz­nálják köhögés és sárgaság ellen. Egyes vidéke­ken a hajtásait fürdővízbe teszik, és azt sebek lemosására és reuma ellen használják.

A csészelevelek nélkül gyűjtött virágok (Verbasci flos) 3-6 százalék nyalkát, 1-4 százalék flavonoidot és kevés szaponint tartalmaznak. Nyálkahártya-bevonó és enyhe köptető hatása miatt köhögéscsillapító teakeverékek alkotóré­sze.