Kategória


Tejoltó galaj, szent Antal, szent Iván, szent János virága, kásafű, tejzsugorítófű, tejoltó szent Iván seprűje ( Galium verum ). Galajfélék ( Rubiaceae ) 10-100 cm  Töve terjedő. Szára hengeres, négy kiálló érrel:, rendesen aprón szőrös. Levelei 8-12 -vel örvösek, körülbelül 2 mm. szélesek, egy erűek, fonákukon bársonyosak és szálkahegyűek. Bugája nagy. Pártája citrom,- vagy aranysárga:, sallangjai lekerekítettek, szálkahegyűek.Terméskocsányai rendszerint vízszintesen állanak. Termése kopasz. Terem mezőkön, kaszálókon, utak szélén, az egész országban. A növény szárításkor rendesen megfeketedik:, virága mézillatú.

Használata: Nem hiába nevezik tejoltó-fűnek, mert a vajkészítésnél már régóta mint tejválasztó sav szerepel. A fű főzete belsőleg görcsös fájdalmaknál, nyavalyatörésnél, hisztérikus és csúzos bajoknál van használatban. Véres vizeletet és vérfolyást is elállít a nyers fűnek frissen sajtolt leve.

Külsőleg: a szárított növény pora, ha az orrba felszívjuk, orrvérzést állít el. Az úgynevezett szent Antal tüzet ( orbánc ) e virág porával hintik be, hogy hamarabb eloszlassák.

Időjósnak tartják a füvet, mert eső előtt erős illatot áraszt.

 

zoldninja szerint:

Kedves nagyi,
most sajnos nem nagyon van idom keresesre a netten mert uljabb sornyeteg emberekkel volt dolgom,kutyagylulokkel,mert setalni viszem ket idos betek nonek a kutyajat aki nem art senkinek es tiszta,szornyu diszkriminacionak tettek ki a szomszedok oket -nem irom itt nyilvanosan hogy mi van-csak annyit hogy a rendoseg beleavatkozasat kertem,es kenytelen vagyok felfegyverkezni esetleges fegyeveres tamadas ellen.Most a facebookon is megjelent az eset ,es orszagszerte es varom erosseb allatvedok segitseget.A kutya nem volt bantalmazva de a heljzet nagyon rossz.nem jon hogy hidjem hogy iljen degeneralt emberek is leteznek…
Hala imat mondjal hogy nem laksz az en orszagomban!
Ami a gyogynovenyeket illeti tenyleg a netten sok a lehetoseg.Azert ezt a bloggot meg fogom olvasni mert nagyon jo dolgokat ir es sok erdekeset tanulok.A kutyamnak valami voross hegy afonya teat adok ami nagyon jo,es a gyumolcset.
Kozsonettel minden jot kivanok.

nagyi szerint:

Kedves Zoldninja! Döbbentten olvasom sorait. Nálunk ez hál.Istennek elképzelhetetlen, kivétel mindig van-(( Valóban az ember és a kutya nem csak barát, hanem családtag!! Sajnálom, hogy ez másutt nem így van. Sajnos segíteni nem tudok, de gondolom az internet határtalan lehetőséget ad a probléma megoldására. Akár egészségileg, akár emberileg. Ehhez kívánok sok sikert és mielőbbi gyógyulást a kutyuskának és gazdijának.
Az utóbbi időben gondokkal voltak tele a napjaim, így nem tudtam gépközelben lenni. Ezentúl remélem és bízom, hogy többször itt tudok lenni.Üdvözlettel:nagyi

zoldninja szerint:

Udvozletem kedves nagyi,
koszonom a szep szavakat,orvendek hogy iljen felfogasu emberrel allok szember ami a kutyaratast illeti.A gyogynovenyeknel:eppen erol van szo hogy van kulombseg:van novenyi gyogyszer ami a kutyanak nem tesz jot csak az embernek.Ezert erdekel konkretan a dolog.A heljzet pontosabban a kovetkezo:a kutyaimmal minden nap az erdoben megyek,de delelott a kozeli “kutyasetaltatonak”nevezett …szemet domb kozeleben,en mindent meg teszek hogy az ott levo szemetet elkeruljem:mem engedem ott el oket,es saros idoben kerulom a heljet es csak a dolgaik elvegzesere viszem oda oket,de megis feltetelezem hogy ott:felszedett valamit mert van egy vizelet fertozese,az eggyiknek.En nagyon is antibiotikum ellenes vagyok de az orvos egy latszolag artatlan antibiotikumot irt fel es en beadtam,az erdmeny szornyu volt:az eleteross kutya alig alt a laban.Azonnal befejeztem az antibiotikumozast es szerencsere heljre hoztam:sportal,es etkezessel:mikro aga tablettaval amibe:18 aminosav van B12 es 12 szer tobb protein mind a marha husban.Aztan kapott pollent,es egy magam keszitette gyogy olajat.Ha nem lenne Vega etkezesu mar ..ki tudja mi lenne vele.Tudomanyosan bizonyitott hogy a kutya mind hus es gyumolcsevo vagyis:minden evo,nagyon boldogan es egeszsegesen el vega etellel.Van egy csomo Vega kutyaetel de ertem,nem reklamirozhatok itt.Elsosorban a kutyaim valasztottak ezt az utat:meg hus evo korukban nyalasztak a:sult geszeteneye,dio,es gyumuolcsok utan.Aztan en lettem eloszor Vega es ugy nekuk is az allatok iranti kegyetlenseg mentes,egeszseges es kornyezet vedo Bio taplalkozast hoztam be,nagy sikerrel.En miben hiszek:az etel legyen orvossag,es itt szerepet jatszanak a gyogynovenyek is.Tanulmanyozom a termeszet gyogyaszatot,mer orszagomban a heljzet nagyon szomoru:nem mondok neveket csak annyit hogy:tagja lett az allam egy kulfoldi diktaturanak,ami ravasz erosszakkal BE AKARJA TILTANI A TERMESZET GYOGYASZATOT.Ez a szisztem egy cegnek a kemiai anyagat amivel a zoldsegeket spriccoljak,beteszi a hazai termeeben.A cel:kiserlet tobb szaz ezer emberen.Eredmeny:egy miligram iljen szer egy evig nem megy ki a szervezetbol.Es bel rakot okozhat.Szabadulas:VISSZATERES A TERMESZETHEZ,FOLDANYAHOZ KINEK MAR sebei nagyok…DE VAN KILATAS:en beszerzem az etelt a:termeloktol akik megbizhatoak es akiket ismerek,hazai cegek termekeit csak ami:igazolt Bio termek.Es persze kulfoldi termekeket amik biok.Tudnek egy par peldat adni de nem lehet reklamirozni.
Mi is a kutya egyenlo jogu csaldtagnak tekintjuk.Tenyleg orszagomban nagyon suljos a heljzet,foleg abban a varosban ahol elek nagy a discriminacio es a visszaeles a kutyatartokkal szemben.Mas varosban ezer szamba olik a koborkutyakat:borukert is tobbet nem mondok mert nem akarok kegyetlensegekrol itt beszelni.
Terjunk szep dolgokhoz:ami a gyogynovenyek szedest illeti szedeset illeti kell ugyelni hogy ne legyen szennyezett a korneyzet es erdo videkrol szedni,de valjon szamitt a hold allasa is ami a novenyek szedeset illeti?Van erol sok erdekes iras.

nagyi szerint:

Üdvözlöm Kedves Zoldninja! Köszönöm megértését.
Az emberi és állati természetgyógyászat, nem hiszem, hogy valamiben is különbözik.Főleg, ha emberi alkalmazása eredményes, valószínűnek tartom, hogy a kutyusnak is gyógyító hatású.
Árvacsalán légcsőhurut, bélhurut elleni gyógynövény. Húgyutak hurutos megbetegedései, fertőzései esetén is.
Solidago ( aranyvessző) influenza megelőzésére, láz csillapítására. Hasmenések megállítására, sebek és ekcéma kezelésére is használják. Szerintem nyugodtan kezelje e gyógynövényekkel, habár nem vagyok állatorvos. Nekünk is van, és volt is mindig kutyuskánk, nem csak barátként, hanem családtagként értékeltük. Sajnálom, hogy az Önök országában másodrendű lénynek tekintik-(( További jó egészséget és eredményes gyógyulást kívánok a kutyusnak. Tisztelettel és üdvözlettel:nagyi

zoldninja szerint:

Ertem.Semmi baj.Nem reklamnak csattoltam mert a sajat webb oldalam,es fent irja is a keretnel:”honlapod ha van”.
A kerdesemet ismetlem:a galium verum keverve arva csallannal es solidago viraggal jo a kutyaknak is?

nagyi szerint:

Üdvözlöm Kedves Zoldninja! Sajnos a web mester törölte, ugyanis a hozzászóláshoz csatolt egy web-lapot is. Ez viszont reklámnak minősül, aminek nem itt a helye.Kérem a következőkben mellőzze az ilyen csatolásokat.Még egyszer elnézést, üdv:nagyi

zoldninja szerint:

Volt itt egy hozzaszollasom szeretnem tudni most miert nem lathato?

nagyi szerint:

Üdvözlöm Kedves Miklós! A tejoltó galajt meg kell szárítani és elmorzsolva, a tejbe szórni. Esetleg, ha valakinek van más gondolata, ötlete, kérem ossza meg velünk. Üdv:nagyi

kovesdi miklos szerint:

Üdv mindenkinek. Arra lennék kíváncsi ,hogy milyen módon használták tej oltásra?,frissen, vagy szárított változata is alkalmas a tejoltásra. Kösz