Kategória


Télizöld meténg, körvény billény, boncs, erdei puszpáng, földi borostyán, szászfű, myrtus koszorú ( Vinea muor ). Meténgfélékhez ( Apocynaceae ) tartozik. Lecsepült szára gyökerező, átellenesen álló levelei rövid nyelűek, kerülékesek, bőrneműek, felül kiemelkedő erekkel, örökzöldek. Pártája égszínkék, ritkábban halványkék vagy rózsaszínű., csöve rövid, rónán elterülő karéjai csonkítottak.Van két magháza közös bibeszállal. Terem árnyékos erdőkben, az ország minden hegy-, és dombvidékén. Ültetik kertekbe és koszorút fonnak belőle.

Használata: Az örökzöld leveleknek és ágaknak fanyar, kesernyés ízük van és mivel meglehetős cseranyagot tartalmaznak, összehúzó és izzasztó hatásuknál fogva vérhas, vérfolyás, torokgyulladásnál használják. Franciaországban az anyatej csökkentésére használják a gyermekek elválasztó nők.

Használata: A friss leveleket és ágakat meg kell főzni és a lét a beteggel ( naponként 2 csésze, 1-1 deci ) megitatni. Torokgyulladásnál, torokgyíknál a főzetet hidegen, gargarizálásra kell használni. A friss levelek és ágacskák kipréselt nedve, gyapotra csepegtetve és az orrba téve, orrvérzést szüntet.

Az örökzöldnek közhasznáról is teszünk említést. Akinek bora zavaros és nem tisztulhat meg, fejtse le másik hordóba, adjon bele örökzöld levelet, verje be a csapot és hagyja így állni 5-6 napig. A bor megtisztul. Probatum est. ( be van bizonyítva, ki van próbálva, bevált, jónak bizonyult )