Kategória


Tüzes liliom ( Lilium bulbiferum ) . Liliomfélék ( Liliaceae ). 30-60 cm.
Hagymája pikkelyes. Levelei gyéren és váltogatva állnak. Majdnem mindegyiknek a hónaljában apró, fényes, fekete sarjrügy fejlődik. Virágai függőlegesek. Leple élénk narancssárga, barna foltokkal., belseje húsos, bibircsektől érdes., terem kaszálókon, hazánk északi s keleti hegyvidékén.Népünk számos külföldi liliomfajtát ültet virágos kertjébe., ezek közül a legszebb, a legkedvesebb és a legjelentősebb a fehér liliom. ( Lilium candidum )., ennek, belül is sima, nagy virágai fehérek és kellemes illatúak.

Használata: A fehér liliom hagymája keserű, erősen nyálkás., sütve, vagy főzve, de azután aprítva, vagy összetörve, mérges daganatokra, aranyeres csomókra, borításképpen alkalmazható. Olajjal s kovásszal péppé gyúrva és nehezen gyűlő tagra kötve, gyors érést, felfakadást idéz elő. Tyúkszemet is puhít.

Ha a szagos virágleveleket 4-5 napon át, tiszta olajban áztatjuk, illatos olajat nyerünk, amelynek fájdalomcsillapító hatása van.

Nem hagyhatjuk említés nélkül a sárga liliomot ( Iris palustris lutea ), amely vízben terem. E liliom gyökerének kipréselt leve, vagy e gyökér erős főzete, vérhányást, vérhast s vérfolyást szüntet.

A léből 2 kávéskanálnyit szirupban veendő be.