Kategória


Útszéli zsázsa, borserejű fű, borsfű, borsika, borsika-torma, rézsuka, sáskafű, szépítőfű, törökországi torma, pormustár  (Lepidium Draba). Keresztesek (Cruciferae) 15-50 cm.Levelei hosszúkásak, tojás alakúak, fogasak,. az alsók nyélbe keskenyedők, a felsők szárölelők. Virágzata sűrűn bogernyős. Szirmai fehérek. termése szív alakú, duzzadt., nincs hártyás szegélye, bibeszála hosszú. A kocsány a termés érésekor rendesen vízszintesen eláll. Terem legelőkön, utak szélén, vetésekben az egész országban.

Használata: A magvak épp olyan hasznosak, mint maga a fű. A füvet sok helyen borba áztatják és a bort lépbajosokkal, májdaganatban szenvedőkkel s gyenge gyomrúakkal itatják. Kanálfűvel (Cochlearia) vegyítve, mint tea, vértisztító.

Külsőleg: a fű főzetét szeplős és varas arc mosására használják. salátának is tálalhatjuk.

 

nagyi szerint:

Szeretettel üdvözlöm Kedves Péter! Köszönöm az észrevételt, sajnálom. A hibát kijavítom. Mentségemre szolgáljon, hogy a lapon egyszer már megtalálható ez a gyógynövény (helyesen írva). Az elírásom miatt, nem adta ki a gép, hogy kétszer szerepel ugyanazon oldal. Mégegyszer köszönöm, szép napot kívánok:nagyi

Pecze Péter szerint:

A magyar név hibás. Helyesen útszéli zsázsa (nem pedig zsálya).