Kategória


Ujjasan összetett levelei, gyertyaszerűen felálló fehér bugavirágzata, húsos, tüskés falú toktermése és benne a nagy, barna mag mindenki szamara jól ismert. 25 méter magasságot is elérő, igen szép, szabályos koro­nát nevelő, kedvelt lombhullató díszfa.

vadgesztenye

 

Mezsgyéken bozótokban néhol elvadult. Tápanyagban gazdag, mély rétegű, nyirkos talajon érzi jól magát. Gyorsan nő, de fája értéktelen. A városi szennyeződést kevésbé bírja. Nagyon jól mézelő, keményítőben gazdag magjait ipari célra is gyűjtik. Amerikai fajokkal alkotott rózsás virágú hibridjeivel is találkozhatunk a parkokban, de ezeket gyógyászati célra nem gyűjtik.

A vadgesztenyefélék családjába (Hippocasta-naceae) tartozó nemzetség 13 faja főként Kelet-és Délkelet-Ázsiában valamint Észak-Ameriká­ban a meleg és mérsékelt éghajlatú tájakon honos. Egy képviselőjük a közönséges vadgesz­tenye vagy bokrétafa a Balkán-félsziget benn­szülött növénye.

A népi gyógyászatban a magvakat nyersen lereszelve vagy szárítva és porrá őrölve hasme­nések megállítására használják. Reuma ellen, a fájos testrészek bedörzsölésére nemcsak a termések szeszes kivonatait, hanem a szeszben áztatott virágokat és azok kivonatait is használ­jak.

A növény valamennyi részét, így a levelet (Hippocastani folium), a virágát (Hippocastani flos), a magját (Hippocastani semen) és a kerget (Hippocastani cortex) egyaránt hasznosítják a gyógyászatban és a kozmetikai iparban. A nö­vény terápiás szempontból legfontosabb része a mag, amely 5-25 százalék szaponint (eszein nevű szaponinkeveréket) és 0,2-0,3 szazalék flavonoidot tartalmaz.

A csak szaponinokat – főként eszcint – tar­talmazó készítmények gyulladás- és izzadmányképződést csökkentő, valamint perifériás vérkeringést és nyirokáramlást javító hatásúak.

Ha a készítmények flavonoidokat is tartalmaz­nak, akkor a gyűjtőerekre (vénákra) kifejtett kedvező hatásokkal, így például az erek rugal­masságát fokozó, valamint az érfalak állapotá­nak további romlását meggátoló hatásokkal is számolhatunk. A magvak háziszerként történő belsőleges használatát az erős hatású szaponinok jelenléte miatt nem javasolt.

Gyári ké­szítményeit visszérgyulladás, aranyeres bántal­mak, visszeres lábszárfekély, műtétek utáni ödémák megszüntetésére, valamint mozgásszervi panaszok kezelésére használják. A virágokat és  leveleket aranyér elleni ülőfürdők  alkotórészeiként hasznosíthatjuk.