Kategória


Az olajfafélék családjába (Oleaceae) tartozó kőris nemzetség 65 fajt számlál. Hazánkban 3 faj honos, melyek morfológiailag és termőhelyileg is jól elkülöníthetők. A virágos kőris bokorfa vagy kis termetű fa.

Virágos kőris - Fraxinus ornus LKarsztbokorerdők, tör­melékerdők, sziklacserjések jellemző növénye. Nálunk van a legészakibb előfordulása a Duna­kanyarban. Rügyei szürkék, a virágok tejfehé­rek, terebélyes nagy bugában április-májusban, lombfakadás után nyílnak, édeskés illatúak.

A másik két hazai kőris sudár, 25-40 méter magasra megnövő fa. Míg a magas kőris (Fraxi-nus excelsior) jellegzetesen középhegységi faj, addig a keskeny levelű kőris Kárpát-medencei változata, a magyar kőris kizárólag a síkságon tenyészik. Mindkettőnek virágtakaró nélküli, széllel porzódó, lilásfeketék a virágai, melyek lombfakadás előtt nyílnak. A magas kőris csúcsrügyei szénfe­keték, vaskos fiatal hajtásai szürkék, kopaszok. Levelei páratlanul szárnyaltak, 7-11 levélkéből állnak.

A virágos és a magas kőris leveleit, melyek kumarinokat, flavonoidokat és többértékú alkoholokat tartalmaznak, egyaránt gyűjtik.

A drogok vizelethajtó és húgysavsűrítést fokozó hatásait a reuma gyógyszeres kezelésének kiegészítő terápiájában hasznosítják. A fák törzsének sebzésekor kifolyó és a levegőn megszilárduló, édes ízű nedvet (Manna) a gyer­mekgyógyászatban enyhe hashajtóként hasz­nálják.