Kategória


Zamatos turbolya, articsóka, kerti turbolya, olasz saláta ( Anthriscus Celefolium ). 30-60 cm.Szára kopasz, vagy legfeljebb a csomók fölött puhaszőrű. Levelei háromszor szárnyasak., a szeldelt levélkék szeletei kihegyezettek. Gallérja nincs. A sugarak és rendesen a kocsánykák is apró szőrűek. Gallérja pillás levélkékből áll. Szirmai fehérek, termése körülbelül 1 cm. hosszú, igen keskeny, 2-3-szor hosszabb kocsányánál és csőre is hosszabb ( 2.5mm ). Kellemes ánizs illata és jó íze van, ezért termesztik. Hazánk déli részében helyenként el is vadul.

Ide soroljuk a csemege barabolyt ( Chaerophyllum ), mogyorósaláta, vad turbolya,. 60-180 cm. Hengeres szára finoman karcolt, csomóin bütykös, töve felé borzas, piros foltos. Leveli 3-4-szer szárnyasak, keskeny levélkékkel. Gallérja nincs a ha van, kevés levelű és az is hamar lehull. Szirmai fehérek. Termése akkora, mint a kocsánya. Terem cserjés, köves töltések mentén, szőlők körül az egész országban.

Használata:

” Vízi betegségben lévőnek adják a nyers fűnek kisajtolt levét inni és felépül, nagyjából négy ízben 4-4 kanálra valót meginni. A tüdő romlása miatt elszáradónak, ezen levet igen hasznos inni adni.Szülés után következő fájdalmak ( melyek a méhben zsugorodott vértől okozhatnak ) megcsillapíttatnak e fű főtt vízének megivása által. Minden szülő asszonynak a turbolyafűből készült leves, igen használatos, minden egyéb orvosság fölött. ”

Külső haszna:

A sűrű tej miatt kemény és dagadt emlőkre kötve a zöld fű, a meggyűlt tejet eloszlatja. Vizeletnek megrekedésében a szeméremtest alá kell a füvet kötni. Bőr alatt összefolyt vért, mely ütés, vagy eséstől ered, eloszlatja a zöld turbolya, ha zúzva felkötik.