Kategória


Gyógy-,  és fűszernövény!
Eredetileg Ázsiában és Európában volt honos, ma már világszerte termesztik. Három változata ismert, a nálunk leginkább elterjedt gumós, ezen kívül a halványított és metélő zeller. Roppant kicsi a kalória tartalma (100 gr zeller 18 kal. tartalmaz). Nagyon magas a gyógyító illóolaj tartalma  (főleg a levelében és magjában).
Jelentős a mész, foszfor tartalma, a vas, kalcium, magnézium, cink.
Kiemelkedő a szerves Nátrium tartalma! Levelében magas a C-vitamin, illetve a B1-, B2-, B6-, A-, E-, K- vitamin.

Erősíti az immunrendszert, fokozza a szervezet ellenálló képességét, általános erősítő. Szerepe lehet a vérszegénység csökkentésében és a daganatos betegségek kezelésében. Idegerősítő, serkenti az idegrendszer működését, nemi hormonképző hatása ismert.
(Az ókori Görögországban, már afrodiziákumként tartották számon.) Csökkenti a vércukorszintet.  Kiemelkedő szerepe lehet a fogyókúrában, diétás étkezésben.
Lúgosító, csökkenti a savtúltengést, az elsavasodott szervezet reménysugara. Megtisztítja a májat, a nyirokrendszert. Javítja az emésztést, jó szolgálatot tesz emésztési zavarok, étvágytalanság esetén. Tisztító hatású, segíti, serkenti a vese munkáját, vesetisztító, vízhajtó, vizelethajtó.
Javítja a vérkeringést, vérnyomást szabályozó szerepe ismert.
(Dr. Oláh Andor orvos-természetgyógyász, a vérnyomás csökkentésére ajánlotta.)
Gyulladást csökkentő, bevetik az ízületi gyulladás, húgyhólyag gyulladás, bőrgyulladás, bélgyulladás kiegészítő kezeléseként. Javallott még köszvénynél, reumánál.
Leírják még köptető tulajdonságát. Rekedt, fájó toroknál, légcsőhurutnál, a levét kortyolgatva a tünetek enyhülése következhet be.
Segíti a sebek, fekélyek gyógyulását.
Áldott állapotban ajánlott óvatosan fogyasztani.
Tea: 3 dl vízbe tegyünk 2 teáskanálnyi zellermagot vagy összeaprított zellerlevelet, forraljuk fel, majd 3-5 perc elteltével szűrjük le. Vizelethajtónak alkalmazzuk.
Forrás: a  “Reformkonyha” c. könyv
Javasasszony/Temesvári Gabriella/